Backup

Backup, iets wat voor vele mensen gekend is, maar tegelijk slecht begrepen. Welke soorten backup zijn er? Wat zijn de verschillen? Wat zijn de voordelen en de nadelen, de kosten, de risico’s? Waarom heb je nog al die verschillende soorten nodig vandaag de dag als alles toch in de cloud zit?

Een specifieke backupoplossing die losstaat van het productiesysteem is iets dat door sommige IT specialisten vandaag de dag makkelijk afgedaan wordt als voorbijgestreefd, maar gevallen als Asco, of andere die niet in het nieuws komen tonen aan dat het nog steeds een essentieel onderdeel is van een gezond IT beleid.

Ik wil niet in gaan op alle mogelijke redenen die bedrijven aanhalen als reden waarom ze geen backup oplossing meer nodig zouden hebben, maar 1 wil ik toch even kort behandelen: Office 365 for Business. Office 365 wordt vandaag door veel bedrijven aangehaald als de reden dat ze geen aparte backup oplossing meer nodig hebben. Maar dat klopt dat wel? Zelfs Microsoft zelf zegt, dat de klant instaat voor het voorzien van de nodige procedures voor beveiliging, backup en recovery van hun data binnen de Office 365 omgeving.

Backup nodig bovenop Office 365?

cloud oplossingen

Waarom is dat? Meestal besmet een virus een van uw client toestellen, waarop dan de ransomware de data encrypteert en die geëncrypteerde bestanden worden dan gesynchroniseerd naar de cloud. Dus op geen enkel moment heeft de Office 365 infrastructuur niet naar behoren gewerkt. Of het dataverlies kan ook optreden door een gebruiker die per ongeluk een hele map gedelete heeft i.p.v. een bestand en niemand kan die om een of andere reden nog terughalen. Aangezien de infrastructuur die Microsoft beheert de hele tijd naar behoren gewerkt heeft, is het dus geen fout van Microsoft, ondanks wat heel wat bedrijfsleiders zouden denken. En dit soort situaties komen maar al te vaak voor bij allerhande cloud oplossingen.

Op een zeker punt begint uw verantwoordelijkheid terug en het is essentieel om uw backup en recovery procedure te kennen en te weten dat ze werken. Eis dat men ze test en dat u de resultaten er van te zien krijgt. Houdt onze website in het oog voor meer nieuws hierover. Ik zal in de loop van de komende week een blog post posten over de noodzaak van het testen van een recovery procedure en wat essentieel is om te testen.

Wilt u meer weten over wat wij kunnen aanbieden over backup of wil u dat wij uw backup en recovery mogelijkheden doorlichten en u adviseren, aarzel dan niet om ons te contacteren. Aarzel ook niet om onze digitale risico audit te bekijken, deze gaat dieper in op het stukje backup, maar ook op IT security en hoe u vandaag IT gebruikt binnen uw bedrijf aangezien al deze factoren samen bepalen hoe veilig uw bedrijf is.